Zvyšte svoji efektivitu s pomocí „Pomodoro metody”

Kuchyňská minutka, jako nástroj řízení času.
Kuchyňská minutka, jako nástroj řízení času.

Technikou Pomodoro přeperete prokrastinaci

Už se vám to nejspíš stalo. Musíte udělat práci, do které se vám ale vůbec nechce. Místo naplánovaného úkolu jste však už posekali celou zahradu, uklidili prádelník svého pubertálního potomka nebo umyli partnerovo auto. Nejste líní, jen prostě prokrastinujete. Máme pro vás dobrou zprávu, existuje metoda, jak odkládání překonat. A stačí vám k ní jen obyčejná kuchyňská minutka.

Podle názvu by se mohlo zdát, že jde o babskou radu. Ve skutečnosti jde o renomovanou techniku, kterou využívají lidé na celém světě. Vymyslel ji Francesco Cirillo a je úplně jednoduchá. A nemusíte mít nutně minutku ve tvaru rajčete.

Prokrastinace je výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů na pozdější dobu. Nejčastěji jde o úkoly nezáživné, psychicky náročné a nepříjemné. Může představovat rizikový faktor pro duševní zdraví. Prokrastinace může vyústit ve stres, pocit viny, psychickou krizi a ztrátu produktivity. Spojení těchto pocitů může vést k další prokrastinaci a vytváří tak určitý kruh.

Prokrastinace je do určité míry normální psychologické chování. Chronická prokrastinace však může být příznakem vážné mentální poruchy. Takto postižení lidé mají často strach vyhledat pomoc kvůli sociálnímu stigmatu a rozšířenému omylu, že prokrastinace je způsobena leností, nízkou silou vůle nebo malými ambicemi.

Podívejte se také na video. Poznáváte se?

Francesco Cirillo Francesco Cirillo, autor metody Pomodoro, pracuje už dvacet let jako softwarový inženýr. Založil startup, ale pracoval i v nadnárodní společnosti a jako poradce na volné noze. Dnes je mentorem tisíce vývojářů a softwarových týmů. Při svém studiu na vysoké škole v osmdesátých letech vynalezl techniku Pomodoro. Stala se oblíbeným nástrojem pro řízení času a je používaná po celém světě.

Zdroj


S rajčetem stihnete víc práce za kratší dobu

1Vyberte úkol, na kterém chcete pracovat.

Něco velkého nebo něco malého. Něco, co byste nejraději odložili na milion let. Důležité je, že to něco si zaslouží vaši plnou pozornost.

2Nastavte si minutku na 25 minut.

Přísahejte sami sobě: Budu se 25 minut věnovat jen tomuto úkolu a ničemu jinému. Zvládnu to. Je to přece jen 25 minut.

3Pracujte na úkolu, dokud minutka nezazvoní.

Ponořte se do práce na úkolu a myslete jen na něj. Když vás napadne něco jiného, poznačte si to na papír a hned pokračujte v úkolu, který děláte.

4Až minutka zazvoní, odškrtněte si dokončený úkol

Gratulujeme! Povedlo se vám plně se věnovat jednomu úkolu 25 minut bez přerušení. Nemáte-li úkol ještě dokončený, nevadí. Naplánujte si čím po přestávce začnete a úkol dokončíte třeba příští „Pomodoro jednotku”. (25 minutový úsek, ohraničený zazvoněním minutky)

5Dejte si krátkou přestávku.

Jděte se projít, relaxujte, vypijte si rychlou kávičku, nebo dělejte cokoliv jiného, ale hlavně ne pracovního. Přestávka by měla trvat tak 5-10 minut.

6Každé 4 cykly si udělejte delší přestávku.

Jakmile dokončíte 4 „Pomodoro jednotky”, udělejte si přestávku 20-30 minut. Váš mozek v té době vstřebá všechny informace a odpočine si před dalšími koly soustředěné práce.

Krátké video vám techniku Pomodoro vysvětlí podrobněji.


V čem vám ještě kouzelné rajče pomůže?

Připadá vám to až moc jednoduché? Zkuste to a sami budete překvapeni, co všechno se dá stihnout za 25 minut. A nejen to, metoda pracovních cyklů s přestávkami vám přinese i další plusy:

  • přestanete dělat chyby kvůli nedostatku koncentrace,
  • uvědomíte si, že některé úkoly jdou zvládnout daleko rychleji, než se vám zdálo,
  • zažijete méně stresu z nedodělané práce,
  • naučíte se lépe zorganizovat a naplánovat svoje úkoly a denní rozvrh,
  • užijete si, díky dobře naplánované práci, více volného času bez výčitek,
  • pravidelnými přestávkami se více zaměříte na sebe a zlepšíte svůj pracovní výkon,
  • naučíte se velký cíl rozdělit na řadu jednodušších, zvládnutelnějších cílů a zvýšíte tak svoji motivaci je udělat


 Čas už nebude váš problém   
Čas už nebude váš problém


Nemáte-li doma kuchyňskou minutku, můžete využít aplikací na internetu. Například: Tomatoi.st nebo TomatoTimer.

Pouze v jednom případě má technika Pomodoro svá úskalí. Když potřebujete pracovat soustředěně delší dobu, než 25 minut. Jde většinou o kreativní práci, která se za 25 minut nestačí nastartovat, rozvinout a dojít ke svému cíli. Techniku Pomodoro můžete použít na začátku, právě pro nastartování kreativního myšlení a odbourání bloku pro dlouhodobější práci. Pak už nebudete vnímat svět okolo a budete pracovat soustředěně a dlouho.

Aplikace Projektově se jednoduše stane partnerem pro váš nový způsob řízení času technikou rajče. Své úkoly si v systému Projektově rozdělíte na jednotlivé pod-úkoly a tak z nich uděláte „Pomodoro Jednotky”. Až je splníte, odškrtnete. Všechny úkoly budete mít na jednom místě, přehledně a se všemi souvislostmi.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyzkoušejte Projektově na 14 dní zdarma
Není třeba instalace. Na e-mail Vám systém obratem zašle login a heslo.