Zamilujte si změny, přinesou vám úspěch

Zamilujte si změny, přinesou vám úspěch


Většina lidí změny nesnáší. Při tom jedinou jistotou je, že svět se neustále mění. Naučte se přijímat změny a vytěžit z nich to nejlepší.

Máme radši katastrofy

Strach je přirozený. Ve vývoji člověka měl zásadní funkci pro ochranu života. V případě hrozícího nebezpečí v nás aktivuje tři základní strategie přežití – útěk, útok, nebo strnutí, tedy taktiku mrtvého brouka. S moderní dobou se však pocit strachu rozšířil i na okolnosti, které nejsou pro život přímo ohrožující. Mezi takové situace patří strach ze změny.

Většina z nás zná pořekadlo, že stěhovat se je horší, než vyhořet. A i když vyhořet zní jako větší katastrofa, bývá stěhování pro mnoho lidí daleko náročnější životní situací. Je to proto, že když vám všechno shoří jste, i když nedobrovolně, postaveni před hotovou věc a vaším úkolem je „jen” vyřešit nastalou situaci. Naproti tomu stěhování je pomalý proces, ke kterému se sice rozhodujete dobrovolně, ale znamená velkou odbočku ze zaběhnutých kolejí. Je to velká změna, kterou musíte zrealizovat.

 Strach ze změny je hlavně strach z nejistoty, kterou změna přinese. A také neznámého, které nás čeká, protože většinou nemáme představu, co se stane „po tom”. 

 Z kroku do neznáma má strach skoro každý.   
Z kroku do neznáma má strach skoro každý.

Proces změny je však zákonitý jev, který u všech lidských jedinců probíhá ve stejných krocích. Jaké to jsou?

Postup změny

UpozorněníZ nějakého podnětu si uvědomíme, že je třeba něco změnit.

Například už si nemáte v malém bytě kam dát věci.
Připouštění problémuVíte, že ke změně by určitě dojít mělo, ale zdráháte se si ji přijmout jako fakt.

Říkáte si, že to v tom bytě ještě nějak vyřešíte, uklidíte skříně, najdete prostor jinde.
Příprava na změnuPomalu si připouštíte, je třeba něco změnit a o změně začnete přemýšlet.

Začnete si nezávazně prohlížet inzeráty s nabídkou prodeje bytů.
AkceZačnete změnu konkrétně realizovat.

Vezmete jako hotovou věc, že se musíte přestěhovat a začnete si reálně hledat nový byt.
UdrženíI během realizace změny může dojít k selhání, proto je třeba si udržovat motivaci dosáhnout svého cíle.

Například se vám nedaří najít byt, který by odpovídal vaší představě. Jste z toho zklamaní. Říkáte si, že se vlastně stěhovat nemusíte, že to ještě v malém bytě vydržíte.
Ukončení procesu změnyDokončíte celý proces změny.

Opravdu se přestěhujete do nového bytu.


Změna je cestou k úspěchu

I když se změny většinou bojíme, poměrně často se stává, že jde o změnu k lepšímu. Některým, dnes už světově známým firmám, přinesla změna velký úspěch.

Společnosti, kterým změna přinesla světový úspěch

National Geographic jako vědecký časopis jen pro úzkou skupinu odborníků

National Geographic patří mezi nejznámější magazíny na celém světě, a to zejména díky svým úchvatným fotografiím.

Dne 27 ledna, roku 1888, vznikla ve Washingtonu D.C. společnost National Geographic Society, jejíž součástí byli právníci, vědci, učitelé, geografové i ekonomové, kteří publikovali velmi dlouhé vědecké publikace pro omezený okruh lidí.

Teprve na přelomu století se zaměření zcela změnilo a začaly se do magazínu vkládat velké fotografie a ilustrace. Díky tomu si magazín našel cestu na široký trh.

Společnost BMW původně vyráběla letadla

Vozy BMW zná každý, samotná společnost vznikla v roce 1916 a její zaměřením nebyly vozy, nýbrž letadla. Pod rouškou společnosti

Bavarian Motor Works, tedy BMW, vznikala letadla bojující v 1. světové válce.

Když Němci válku prohráli, továrna začala vyrábět motocykly a následně i vozy. Postupně se z ní stal jeden z největších výrobců vozů na světě.

 Změna jako bod zlomu   
Změna jako bod zlomu.

Naučte se milovat změny

Jednou z životních změn, která potká mnoho lidí, jsou změny v práci. Zase je tu strach z nejistoty a neznáma co bude po tom. Změna v rámci podnikového řízení, má stejný proces, jako kterákoli jiná změna. Jak by se měla změna naplánovat a zrealizovat v projektovém řízení najdete zde.


„Inteligence je schopnost přizpůsobit se změně.”

Stephen Hawking


Porozumět procesu změny a naučit se ho zvládat, vám může přinést mnoho dobrého. Jak na to?

Jak se vyrovnat se změnou

1. Uvědomte si, že jediné, co je v tomto světě neměnné, je princip změny. Všechno se mění. Podívejte se třeba do přírody. I kámen a hory se mění. Vnímejte tedy změny jako přirozenou, pozitivní součást svého života.

2. Mějte dostatečně dobrý důvod. Cokoliv se nám dělá mnohem lépe, pokud máme dostatečný, a pro nás důležitý, důvod, proč bychom něco měli udělat. Příště až budete stát před rozhodnutím, vrhnout se ve směru změny nebo zůstat lpět na starých zvycích, ptejte se sami sebe, co za příležitost se změnou přichází. Záleží na tom, kam upřete svoji pozornost. Buď se můžete dívat na to, o co přicházíte, nebo můžete hledat pozitiva a být nadšení.

3. Najděte si skupinu lidí, kteří vás budou podporovat. Čímkoliv projdeme snadněji, pokud za sebou či vedle sebe máte někoho, kdo vás podporuje. Někoho, kdo ve vás věří, povzbuzuje vás, dodává vám morální posilu, případně pohladí, pokud se něco nepovede tak, jak jste si představovali. Najděte si tedy skupinu lidí, kteří vás budou povzbuzovat a pomohou vám se spíše zaměřovat na ty pozitivní a správné věci.

4. Vyzkoušejte něco nového, co jste nikdy nezkusili. Pro podpoření rozhodnutí změnit a stát se více flexibilními, začněte zkoušet nové věci. Je to jako se vším. Čemu se začneme vystavovat ve větším měřítku, to nám určitým způsobem zevšední a znormální. Nakonec dojdete do stavu, kdy i změny pro vás budou normální, prostě si na ně zvyknete.

5. Rozhodněte se, že se ode dneška začnete na změny dívat jako na pozitivní příležitost.  Je docela pravděpodobné, že změna samotná v okamžiku, kdy k ní dojde, přinese nějaké nepohodlí, možná nejistotu či strach. Zkuste se na ni podívat z větší dálky, z oddálené perspektivy a hledejte to dobré, co změna přináší.

6. Vezměte změnu jako příležitost pro svůj seberozvoj.  Změny se nám zdají nebezpečné nebo hrůzu nahánějící, pokud máme nedostatek znalostí či zkušeností. Když je však vezmete jako příležitost k dalšímu osobnímu rozvoji, pak pro vás nebude změna tak stresující.

7. Poučte se ze změny. Procházíte-li nějakou změnou, snažte se získat co nejvíce poučení. Nikdy nevíte, za pár let, vás tyto poznatky mohou posílit při dalších změnách.

8. Mějte smysl pro humor. Ať už se Vám změna líbí či ne, mnohem lépe ji ustojíte, pokud neztratíte smysl pro humor. Ze situací, kterými procházíte a také sama sebe si dokážete dělat legraci.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyzkoušejte Projektově na 14 dní zdarma
Není třeba instalace. Na e-mail Vám systém obratem zašle login a heslo.