MoonChocolate řídí svůj čokoládový vesmír s pomocí Projektově

Nekonečný vesmír v čokoládě=

Zuzka a Michal se rozhodli vyrábět čokoládu. Jejich firma už po roce své existence představuje světu flotilu čokolád kosmické chuti inspirované cestami na Měsíc. V nekonečném vesmíru si konečně našli své místo. Jako partnera pro své aktivity se rozhodli používat Projektově.

Baví nás vesmír a čokoláda

Jak to vlastně všechno s čokoládou začalo?

Ve své profesní kariéře jsem se propracoval na dobře placené místo v bance. Byl to můj sen, ale velmi rychle jsem zjistil, že to není ono, že mě ta práce nenaplňuje a že chci dělat něco úplně jiného. Pořád jsem přemýšlel do čeho se pustím, co by mě bavilo. Až jednou, když jsem jako každý den cestou do práce popíjel horkou čokoládu v jedné čokoládovně, mě to napadlo. Budu vyrábět kvalitní čokoládu. Tak mě ta myšlenka nadchla, že jsem ji hned přednesl své partnerce Zuzce. Ze začátku byla skeptická, ale pak se mi ji podařilo přesvědčit. Umím být hodně přesvědčivý. (smích)

Jaký je váš sortiment dnes?

Prodáváme několik druhů čokolád a světově ojedinělé čokoládové Měsíční kameny. Naše čokolády se liší svými příchutěmi, přísadami a také podílem obsahu kakaa. Rozhodli jsme se naši výrobu čokolád designově i obsahově propojit s vesmírem. Proto jsme název firmy i názvy čokolád spojili s Měsícem.

Proč je vaše čokoláda propojená s vesmírem?

Protože vesmír je naše láska, stejně jako čokoláda. Vesmír, to je nekonečný prostor, ve kterém prostě neexistují žádné limity. My chceme, aby taková byla i naše čokoláda. Bez omezení, bez limitů. Navíc víte, jak krásně jsou pojmenované krátery a moře na Měsíci? Například Moře hojnosti nebo Moře nektaru. Podle mě jsou to perfektní názvy pro čokoládu a také se tak naše čokolády jmenují.

Byli jsme ještě větší lamy, než jsme si mysleli

Věděli jsme všechno a nic

Měli jste s výrobou čokolády nějaké zkušenosti?

Byli jsme úplné lamy. Na výrobu pravé čokolády u nás neexistují ani žádné kurzy. Prostě jsme si na to museli přijít samostudiem. První návody jsme odpozorovali z videí na YouTube. Také jsme jeli do Holandska a zúčastnili se místního festivalu čokolády. Tam jsme zjišťovali, jak to chodí, získali kontakty na dodavatele kakaových bobů i na výrobce. A i když jsme tam zjistili, že jsme ještě větší lamy, než jsme si původně mysleli, kolena se nám nerozklepala.

Jak jste tedy začali se samotnou výrobou?

Na základě informací, které jsme získali, jsme si nakoupili stroje a začali vyrábět. Nakupujeme suroviny přímo od dodavatelů, jako třeba kakaové boby z Vietnamu. Pak si je sami ručně třídíme, čistíme a pražíme. Dál pokračujeme ve výrobě podobným způsobem. Vše děláme ručně, jen za pomoci speciálních strojů, bez kterých to nejde. No a samotná výroba? Museli jsme to prostě zkoušet tak dlouho, až se to povedlo. Metoda pokus, omyl.

Vymysleli jsme světový unikát, čokoládové Měsíční kameny

Skvěle chutnající čokoláda podivného tvaru dostala jméno Měsíční kameny.

Čím je vaše čokoláda jiná?

Naši čokoládu prodává kakao. Kvalitní, správně upražené kakaové boby a kvalitní kakaové máslo. Lidé dnes posuzují čokoládu podle toho, kolik obsahuje procent kakaa. Je to vlastně předsudek. Naše čokoláda každého ohromí svou chutí i když má třeba jen 45 % podílu kakaa. Navíc je vlastně dietní.

Jak vznikly vaše světově ojedinělé “měsíční kameny”?

Tento druh čokolády s netradiční tvarem, stejně jako jeho jméno, vznikly, jako všechny úžasné věci, úplně náhodou. Vyrobili jsme čokoládu neobvyklého tvaru a přemýšleli jsme, co s ní. Tak jsme ji prostě vzali do stánku a prodávali vedle jiných čokolád. Až přišel takový malý chlapeček a povídá, že chce tam ty šutráky. A skvěle chutnající čokoláda podivného tvaru najednou dostala jméno a místo v naší hvězdné flotile.

Projektově mi uklidilo v hlavě

Proč jste se rozhodli používat Projektově?

Kdybyste tak viděla do mé hlavy… (smích) Mám tam stovky neuspořádaných nápadů a myšlenek. Potřeboval jsem je nějak uspořádat a najít systém komunikace se Zuzkou. Zkoušeli jsme různé metody, jako třeba papírky na ledničce, ale to samozřejmě nefungovalo. Projektově je prostě uklízeč v mé hlavě.

„Znám i různé jiné softwary, ale Projektově je podle mě, s ohledem na poměr výkon-cena, nejlepší.”

říká Michal Kijonka.

Jaké funkce jsou pro vás nejpřínosnější?

Každý používáme Projektově jinak. Pro mě je velmi podstatné, že do něj mohu zaznamenat všechny svoje nápady a přidat další kroky a úkoly, které z nich plynou. Vytvářím si tak vlastně svoje myšlenkové mapy. Zuzka ho používá, jako denní diář, do kterého si zaznamenává všechny úkoly. Systém pak sám kontroluje jejich splnění, takže vlastně nemůže nikdy nic zapomenout, žádný úkol nezapadne. Navíc bych dodal, že tím, že úkoly zapisujeme do systému ten nás na ně sám upozorňuje, máme klidnější domácnost. (smích) Je to jiné, když vám úkol připomene systém, než když jeho splnění požaduje partner, ne? Do budoucna plánujeme, že přidáme do našeho systému Projektově některé odběratele.

Co vás na Projektově nejvíc překvapilo?

Musím říct, že je ještě lepší, než jsem čekal. Perfektní je také zákaznický servis. Že mi něco nefunguje, mě Zdeněk upozorní ještě dříve, než na to přijdu sám. Prostě perfektní. Projektově mi vyčistilo hlavu, a dokonce se mi díky němu už stalo, že jsem v pět hodin odpoledne skončil, protože už jsem měl všechno hotové. To se mi opravdu v minulosti nestávalo.

Vesmír nemá limity ani překážky

Jakou nejhorší překážku jste na své cestě za čokoládou zažili?

Stalo se nám například, že jsme si vybrali prostory pro manufakturu pro výrobu čokolády tady v Ostravě. Už jsme byli s majitelem domluveni a měli jen podepsat smlouvu. Jenže pan majitel nám najednou poslal SMS, že naši domluvu ruší, a prostory prostě pronajal někomu jinému. V první chvíli to byl opravdu šok. Měli jsme objednané stroje, které jsme museli někam umístit. Narychlo jsme tedy hledali jiné místo. Nakonec se nám povedlo najít jiné. Mnohem lepší, než byly ty původní o hodně blíž k našemu bydlišti. Bylo to vlastně to nejlepší, co se nám mohlo stát. Takže překážky v našem vesmíru přinášejí vlastně jen dobré věci.

Překážky v našem vesmíru přínášejí jen dobré věci.

Jak vidíte budoucnost vaší firmy?

Jaká bude budoucnost naší firmy nevím. Ta je přece ve hvězdách. Je to tak, jak jsme říkali na začátku. Vesmírný prostor má přece neomezené možnosti a ničím nás nelimituje.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyzkoušejte Projektově na 14 dní zdarma
Není třeba instalace. Na e-mail Vám systém obratem zašle login a heslo.