V jednoduchosti je krása a ve specializaci profesionalita

 Zakladatel jablunkovské architektonické kanceláře NODUM začínal navrhovat své první projekty v garáži. Dnes má jeho firma 10 zaměstnanců, několik brigádníků a spolupracuje s desítkami externích partnerů. Je z ní respektovaná regionální firma. K dokonalosti jí chyběl už jen poslední krok. 

Architektonické studio NODUM stavělo svoji prestiž krok za krokem.

Ze studia v garáži vybudovali za 6 let respektovanou firmu

„NODUM jsem založil před více než šesti lety. Začínal jsem kdysi v garáži, opravdu v garáži, kde měl děda spoustu různých součástek a železa. Samozřejmě jsem si ji musel předělat na malý ateliér, v původním stavu by nebyla použitelná. Pracoval jsem ve stavební firmě jako architekt, ale měl jsem potřebu založit samostatný ateliér. Byl to jeden z mých osobních projektů, které jsem si namyslel a pak zrealizoval především s pomocí mé rodiny. Postupně se ke mně přidali mí společníci Milan Czudek a Lukáš Wawrosz a tým se dále rozrůstal, ” vzpomíná na začátky firmy její zakladatel Ing. arch. Marek Pyszko.

NODUM je zkráceně nový dům, ale má také hlubší význam. V latině znamená uzel. Marek Pyszko chtěl vytvořit značku, která nebude prezentovat jednoho člověka, ale celý tým, protože na něm všechny projekty firmy stojí. Význam uzlu je pro něj tedy symbolický. Představuje spojení nebo i spletení více provazců do jednoho pevného.

Regionální atelier NODUM v Jablunkově působí od roku 2013. „Máme rádi kraj, ve kterém máme své kořeny. To pro nás samozřejmě znamená, že máme sice menší konkurenci, ale také méně lidských zdrojů a méně zakázek k výběru”, dodává Pyszko. Měli sice zkušenosti z ateliérů v Brně, či Praze, ale vlastně nulové zkušenosti s řízením firmy a projektů. Dodnes se v tomto oboru stále učí a aktivně rozvíjí. „Jsme na sebe hrdí, protože vybudovat architektonický ateliér v malém městečku na kraji republiky, v regionu velmi rázovitém a poměrně skromném, to prostě nebylo jednoduché,” uzavírá své vzpomínání zakladatel firmy.

K efektivnímu řízení projektů byl třeba ještě jeden krok

Když se Marek Pyszko podívá zpět, bylo tehdejší řízení projektů neuspokojivé. Neměli ucelený přehled nad probíhajícími projekty, nad jejich množstvím a stavem. Strávený čas na projektech vykazovali v tabulkách, ale jejich report byl složitý, chybový a než se udělal, tak byl neaktuální.

Úkoly měl každý sám u sebe, v hlavě nebo různě v poznámkách. Nebylo prakticky možné získat přehled nad množstvím úkolů a jejich plněním jednotlivými členy týmu. Už vůbec ne v reálném čase.

Tabulky a poznámky nikam nevedly.

To všechno byl důvod proč se rozhodli hledat software, který by tyto jejich problémy vyřešil. Hledali takovou aplikaci, která splní všechny jejich požadavky v jednom, bez nutnosti dalších externích služeb. „Hledali jsme řešení, které nám umožní mít relevantní, tedy aktuální a komplexní informace k projektům. Potřebovali jsme vědět, kde v projektu jsme, co je třeba udělat, kolik času jsme na něm strávili a kolik nám ještě zbývá,” vysvětluje Marek Pyszko.

V Projektově jsme našli řešení našich problémů

„Prošel jsem několik aplikací, ale jen Projektově nabízelo potřebný rozsah služeb v jednom balíčku a za rozumných podmínek,”

říká Marek Pyszko.


Aplikace Projektově jim vyhovovala především svojí různorodou funkčností. Konkrétně se jim líbila myšlenková mapa, trackování času, Ganttův diagram a také rozpočet projektu.


Se zavedením Projektově se firma změnila.
  • mají větší přehled o tom, na kolika projektech pracují a kolik na nich stráví času
  • mohou lépe odhadovat a porovnávat plánovaný a strávený čas na projektech
  • důsledně pracují s úkoly a časem na nich strávených
  • lépe si uvědomují skutečnou efektivitu své práce
  • jednoduše vykazují a dokazují množství času stráveného na jednotlivých úkolech
Všechny projekty jsou uloženy a řízeny v aplikaci Projektově.CZ.

Pro NODUM se aplikace Projektově stala nedílnou součásti jejich každodenní práce.

Do budoucna mají v plánu Projektově využívat i pro predikci vytížení týmu a plánování projektu vzhledem k budoucím kapacitám.

 Jaké bylo očekávání firmy NODUM a jak se ho Projektově podařilo naplnit? 

OČEKÁVÁNÍ
  1. Všichni zaměstnanci budou vědět, co mají dělat a kolik času na zadaném úkolu mají strávit nebo už strávili.
NAPLNĚNÍ OČEKÁVÁNÍ
  1. Aplikace plně splnila jejich očekávání ve své funkčnosti. Nad očekávání bylo individuální nastavení služby a stále trvající spolupráce na zavádění nových funkcí.


„To, co nejvíce oceňuji a co mě překvapilo je, že jsou kluci z Ostravy, a že s nimi můžeme Projektově dále rozvíjet a přizpůsobovat našim potřebám,”

 pochvaluje si Marek Pyszko.
Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyzkoušejte Projektově na 14 dní zdarma
Není třeba instalace. Na e-mail Vám systém obratem zašle login a heslo.