Jak namíchat ingredience úspěšných produktů.

Příběhy marketingového mixu

Podle definice je „Marketingový mix soubor taktických marketingových nástrojů – výrobkové, cenové, distribuční a komunikační politiky, které firmě umožňují upravit nabídku podle přání zákazníků na cílovém trhu.“ Kdo ho vymyslel a co všechny tyto obecné pojmy znamenají v praxi? Čokoládová tyčinka a vesmírný program, obyčejné jídlo za sto dolarů. Krátké příběhy o tom jak se někdy netradiční ingredience namíchají do velkého marketingového úspěchu.

Smíchat a umixovat.

Kdo namíchal první marketingový mix produktu

S teorií marketingového mixu, jak už to tak často bývá, přišlo více autorů. Za úplně prvního je považován James Culliton, který v roce 1948 publikoval „The Management of Marketing Costs”. V této práci uvedl, že marketér je vlastně umělec, který musí umět dobře rozhodnout jaký mix ingrediencí zvolit tak, aby firma na trhu uspěla. Marketing ve firmě přirovnával k práci kuchaře, který vymýšlí recept. Ostatní firmy pak mohou použít stejný recept nebo jej upravit podle toho, jaké ingredience mají k dispozici.

Každý výrobek je jinak namíchaný.
Každý výrobek je jinak namíchaný.

Čtyři složky marketingu později specifikoval Richard Clewett. Pojmenoval je jako: produkt (Product), cenu (Price), distribuci (Distribution) a propagaci (Promotion). Konečnou podobu marketingového mixu, dnes známého jako 4P, dokončil Clewettův žák Jerry McCarthy. Slovo distribuce nahradil slovem místo (Place) a zdůraznil, že všechny složky mixu by se měly propojit a kombinovat.

Každá ingredience může být ta úspěšná. Čtyři příběhy o 4P

Jak jednotlivé složky mixu spojit dohromady tak, aby produktu přinesly opravdový úspěch? Někdy je to promyšlená kalkulace, podruhé překvapivý nápad a jindy zas jen shoda náhod.

Červený lak na nehty dodá image vám i vaši botám

Červená podrážka? To můžou být jedině boty firmy Louboutin.
Červená podrážka? To můžou být jedině boty firmy Louboutin.

V roce 1992 hledal francouzský obuvní designer Christian Louboutin, jak dodat svým botám šmrnc. Rozhlídl se kolem sebe a uviděl na nehtech jedné ze svých zaměstnankyň výrazný červený lak od firmy Chanel. Napadla ho neobvyklá myšlenka. Botám, které zrovna navrhoval, nabarvil stejnou barvou podrážku. Dodnes jsou boty Louboutin typické svou červenou podrážkou. Jsou tak nezaměnitelné s jinými a zaujmou i ty, kteří o značce nic nevědí. Bláznivý nápad, který dodal produktu neopakovatelonou image.

Jak z obyčejného jídla vytvořit specialitu za 100 dolarů

Howard Wien, majitel steakhousu Barclay Prime chtěl, aby se o jeho restauraci mluvilo jako o té, kam stojí za to přijít. Neměl mnoho peněz na reklamu, a tak se rozhodl jít jinou cestou. Něčím se odlišit. Cheesestake je obyčejné jídlo. Ve Philadelphii je k dostání na každém rohu za pár dolarů. Wiena napadlo, že z něj udělá luxusní specialitu s takovou cenou, která ho dostane do řečí. Svůj cheesestake sestavil s těch nejkvalitnějších a nejluxusnějších ingrediencí, a k jeho podávání přidal chlazené šampaňské. A cena? Sto dolarů. Odezva byla nečekaná. Lidé ho nejen chtěli jíst, ale předávali zprávu o něm dál. Cheesestake se stal tématem rozhovorů. Restaurace byla plná. Marketingová strategie, která zabodovala ne svojí nízkou, ale naopak překvapivě vysokou cenou.

Hit na trhu z občerstvením. Stodolarová bageta s masem.
Hit na trhu z občerstvením. Stodolarová bageta s masem.

Jak vesmírná mise pomohla čokotyčince

Čokoládová tyčinka Mars je pojmenována podle zakladatele společnosti Franklina Marse. Planeta Mars se jí však ve své době postarala o nebývalou reklamu.
Čokoládová tyčinka Mars je pojmenována podle zakladatele společnosti Franklina Marse. Planeta Mars se jí však ve své době postarala o nebývalou reklamu.

Společnost Mars, výrobce známé čokoládové tyčinky, zaznamenala v roce 1997 nečekaný nárůst prodeje svého produktu. Přesto, že nijak nezměnila svůj marketingový program. Jak toho dosáhli? Americká NASA měla v té době rozsáhlý vesmírný program na výzkum sousedních planet. Když sonda na jednu z nich konečně dosedla, byl tím celý svět nadšen a všechna média plná. Šlo o planetu Mars. Vlastně náhodou se jméno čokoládové tyčinky spojilo s událostí, která jí vytvořila nebývalou popularitu. Propagace produktu, která byla náhodou zcela zadarmo.

Vyprávějte takové příběhy, ve kterých bude Váš produkt hrát hlavní roli

Společnost Blendtec vyrábí od roku 1999 domácí mixery. Kvalitní výrobek, který ale neměl žádnou popularitu. Nově najatý marketingový ředitel firmy přemýšlel, jak obyčejné mixery zpopularizovat. Pak ho to napadlo. Životnost a síla mixerů se ve firmě testovala tak, že se v nich zkoušely rozmixovat různé materiály. Od dřevěných hranolů až po kovové součástky. Marketingový ředitel koupil za pár dolarů různé předměty. Kuličky, golfové míčky nebo třeba mobilní telefony. Postavil majitele firmy v bílém plášti před kameru a natočil, jak mixer rozseká všechny tyto předměty na prášek. Video pak publikoval na You Tube. Během prvních týdnů získalo video šest milionů zhlédnutí. Prodej mixerů se v následujících dvou letech zvýšil o 7 %. Jednoduchá a levná propagace, cílená správnou prodejní cestou s nápadem.

No nekupte to. Prášek z mobilních telefonů, jako užitečná ingredience.
No nekupte to. Prášek z mobilních telefonů, jako užitečná ingredience.


Plánujte projekty s námi a na projekt Marketingové strategie vašeho výrobku, či služby využijte 14 denní zkušební verzi Projektově.CZ zdarma.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyzkoušejte Projektově na 14 dní zdarma
Není třeba instalace. Na e-mail Vám systém obratem zašle login a heslo.