Jak naši klienti v Zebu webdesign, podobně jako J. K. Rowlingová, našli cestu k efektivitě

Zebu Webdesign

Jak si v Zebu webdesign vysvětlovali, co je to vyrušování a k čemu nakonec došli? Jak souvisí pilový list se soustředěním, a co je to flow? Jak dosáhnout maximálního výkonu a co pro to můžete udělat hned? Přečtěte si první díl naší nové edice a získáte cennou inspiraci.

To nemůžu ani vzdychat, ani mlaskat?

Tvorba webu, stejně jako každá jiná tvůrčí činnost, předpokládá plnou koncentraci. Ve společné kanceláři je soustředění často těžké. Finišujete s projektem a kolega se vás potřebuje na něco důležitého zeptat. Robert Škarpa, šéf Zebu webdesign, už měl toho vyrušování dost. Tak prostě zakázal se při práci vyrušovat.
„Konečně ticho. V klidu pracuji a najednou slyším divné zvuky. Otočím se a vidím kolegyni, jak se mlaskáním a vzdycháním snaží upoutat moji pozornost. Potřebovala poradit. Chtěla dodržet zákaz mluvení, ale nemohla si pomoct, tak na mě mlaskala jako na koně.“ vypráví Robert. “Razantně jsme omezili vyrušování a mluvení mezi sebou. Když někdo pracoval, tak jsme zakázali ho vyrušovat. Když se ráno přišlo do práce, tak se pár minut pokecalo, ale pak se už byl klid.” dodává. V některých firmách je vzájemná komunikace, třeba i soukromého rázu, náplní celého pracovního dne. Při přechodu do jiné firmy pak může být těžké přizpůsobit se tomu, že možnost soustředění se je jedinou cestou k dobře odvedené práci.

Jak souvisí pilový list se soustředěním?

Není práce jako práce. Jinak pracuje manažer, jinak člen projektového týmu. Jedno však mají společné, každý se potřebuje jednou za čas soustředit a tvořit. Nejlepší nápady přicházejí ve stavu tak zvaného flow – plynutí mysli. Flow je stav, kdy jsme zaujati jedním cílem, a napadají nás kreativní myšlenky. Nevnímáme čas ani okolí – jsme prostě trochu v transu. Pokud jsme ale při své práci neustále rušeni, dochází k tak zvanému efektu Pilového listu.

Vyrušování jsou zuby na vaší práci. Efekt pilového listu.

Pilový efekt soustředění / výkonnost
Na začátku práce křivka výkonnosti postupně stoupá nahoru. Nějaký čas trvá, než se dostaneme do plného soustředění. Při každém vyrušení mailem, telefonem, či kolegou však zase okamžitě klesne. Z výzkumů vyplývá, že návrat k maximální výkonnosti trvá 5–10 minut. Křivka naší výkonnosti pak vypadá jako zuby pily. Soustředěním postupně stoupá, vyrušením zase hned klesne. Naše práce není efektivní a do flow se nikdy nedostaneme.

Říká se, že: „Každý jsme pět minut denně géniem, jen nikdy nevíme, kdy to přijde.“ Pro geniální chvíle však můžeme připravit podmínky.

Mnoho světově úspěšných lidí by nikdy nedosáhlo svého úspěchu, kdyby nedbali na podmínky své práce. Například spisovatelka J. K. columnslingová psala sice na počítači, ale bez jakéhokoli připojení na sociální sítě. Kdyby se nechala vyrušovat, možná by nikdy neohromila celý svět příběhy o Harrym Potterovi.

Jak se vyhnout vyrušování

Řešení mohou být různá. Někdy pomůže jiné uspořádání kanceláře. Ve velkých firmách už přišli na velmi zajímavá architektonická řešení.

Jindy postačí změna organizace vzájemné komunikace. „U nás v Projektově vyrušování také řešíme. Proto jsme si zavedli „tichá dopoledne“. Do oběda pracujeme na tvůrčích projektech. Týmové úkoly řešíme až odpoledne. Víme, že odpoledne na sebe budeme mít čas. Skvěle nám to funguje.“ říká Zdeněk Solnický.

Vyzkoušejte naše tipy na práci bez vyrušování

  • plánujte si soustředěnou práci
  • domluvte se s kolegy, kdy se nebudete vyrušovat
  • zaveďte si „úřední hodiny“
  • stanovte čas na týmové úkoly a schůzky
  • vypněte si na stanovenou dobu internet
  • najděte si klidné místo

V Zebu webdesign na sebe už nemlaskají. Na pravidlo o vzájemném nevyrušování si postupně zvykli. „Pokud potřebujeme řešit úkoly společně, domluvíme si schůzku ve sdíleném kalendáři.“ říká Robert Škarpa. Vytvořte pro svých pět minut geniality denně ty nejlepší podmínky. Nerušte se.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyzkoušejte Projektově na 14 dní zdarma
Není třeba instalace. Na e-mail Vám systém obratem zašle login a heslo.