Dosáhněte svého cíle disciplínou Terminátora

Dosáhněte svého cíle disciplínou Terminátora

Slovo motivace pochází z latinského movere, to znamená hýbat se. Motivace je síla, která nás uvede do pohybu a my díky ní dosáhneme cílů, které jsme si vysnily. Ale jaká ta síla musí být, abychom to opravdu dokázali?

Silám, které nás rozhýbou k činu, se říká motivy. Motivy jsou osobní příčiny určitého chování. Důvody, proč se chováme zrovna tak, a ne jinak. Pocházejí z vnitřního stavu či naladění nebo působením okolí. Většinou pro silnou motivaci potřebujete mix obou vlivů.


Hledejte si svoje motivátory.
Hledejte si svoje motivátory

Říká se, že úspěšní lidé jsou velmi motivovaní. Ale je to opravdu jenom motivace, která je dovede k úspěchu? Opravdu úspěšní lidé pro dosažení svého cíle dodržují, kromě sebemotivace, i disciplínu.

8 tipů, jak se motivovat
  1. Stanovte si cíl.
  2. Obklopte se pozitivními lidmi.
  3. Oceňujte sami sebe za své úspěchy.
  4. Berte svoje chyby jako cennou zkušenost.
  5. Jsou vaše motivy opravdu pozitivní a jasné?
  6. Vyhýbejte se nadměrnému stresu, vyčerpanost vás bude demotivovat.
  7. Rozhodněte se být šťastní, uvěřte, že každý problém je jen dočasný.
  8. Nezůstaňte jenom u cíle, naplánujte si postupné kroky, jak k němu dojdete.
8 tipů jak na disciplínu
  1. Udělejte to hned, nic neodkládejte.
  2. Odměňujte se.
  3. Plánujte střízlivě, neplánujte si víc úkolů, než zvládnete.
  4. Připravte si postupný plán a přesný harmonogram.
  5. Dávejte si malé, ale jasné cíle
  6. nejtěžší úkoly si plánujte na nejproduktivnější část dne.
  7. Vytvořte si rituály, a ty pak striktně dodržujte.
  8. Bojujte se zlozvyky tím, že si naplánujete, kdy je budete dělat (třeba brouzdání po sociálních sítích).

Jak být nejlepším sportovcem, světoznámým hercem a guvernérem v jednom životě?

Ano, ten jediný člověk, kterému se povedlo dosáhnout všech těchto cílů je Arnold Schwarzenegger. Možná si říkáte, jak vás ta hora svalů může něčím inspirovat? Předsudky stranou. Arnold je velmi inteligentní a inspirativní člověk. Říká se o něm, že co si předsevzal, v tom byl nejlepší. Jeho úspěchy o tom svědčí.

V 1970 dosáhl nejvyšší mety pro kulturisty, vyhrál mistrovství světa kulturistů a získal titul Mr. Olympia. Poté ještě 7x.

V roce 1982 získává roli ve filmu Barbar Conan. Tento veleúspěšný film nastartoval jeho kariéru neslavnějšího a nejpopulárnějšího herce na světě. Dohromady hrál v 50 filmech z nichž některé se doslova zapsaly do historie kinematografie, jako třeba Terminátor.

V říjnu 2003 se stal po mimořádných volbách 38. guvernérem státu Kalifornie. Ve funkci guvernéra zůstal až do ledna roku 2011.

Arnold dokáže zkombinovat umění sebemotivace i disciplíny. Svědčí o tom pravidla, kterých se ve svém životě drží.

6 pravidel úspěchu podle Arnolda Schwarzeneggera

Věřte v sebe samotného

Nemějte o sobě pochybnosti, nenechejte se ovlivnit a rozhodit ostatními. Pokud do toho dáte vše, tak máte šanci, to dokázat. Neshazujte sami sebe před sebou a neříkejte, že něco nedokážete.

Nehleďte na pravidla

Nejedná se o porušení zákonů, ale pravidel, která vytvořila společnost. Nemáte vystudovanou vysokou školu? To neznamená, že musíte skončit se špatně placenou prací. Nikdo z rodiny nikdy nepodnikal? To neznamená, že Vy nemůžete!

Ignorujte pochybovače

Vždy, když budete zkoušet něco nového, něco, co nikdo kolem Vás ještě nezkusil, najde se spousta lidí, kteří o Vás budou pochybovat. Dokola Vám budou tvrdit, že je to nemožné, ač to sami nikdy nezkusili. Ignorujte je, a makejte dál!

Dejte do toho všechno

Bojujte do posledních sil. Pokud do toho dáte opravdu vše, co ve Vás je, tak to prostě musí vyjít. A i když to nevyjde úplně podle očekávání, nemusíte litovat nebo mít výčitky. Udělali jste proto vše, co se dalo.

Dávejte nazpět

Vraťte něco své komunitě, státu nebo blízkým. Vyrostli jste v posilovně, kde Vám radili zkušenější? Teď máte šanci to vrátit, nabídněte svou pomoc začátečníkům nebo se zapojte do prací na posilovně.


Musíš myslet pozitivně, a sám sebe naprogramovat na to, že zvítězíš. Arnold Schwarzenegger
„Musíš myslet pozitivně, a sám sebe naprogramovat na to, že zvítězíš.”
Arnold Schwarzenegger

Z Arnolda je dnes starší pán, ale stále žije naplno. Občas si zahraje ve filmu a sleduje politiku. Ani ve svém věku 71 let nezanevřel na sport a pravidelně chodí do posilovny. Na svých sociálních sítích čile komunikuje se svými fanoušky a je pořád neskutečně cool.

Inspiruje se metodami úspěšných osobností. Motivujte se dobrými motivátory a nezapomínejte na disciplínu, bez které to prostě nejde. Nečekejte až budete v olympijské formě, abyste mohli začít trénovat. Trénujte, abyste se do olympijské formy dostali.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyzkoušejte Projektově na 14 dní zdarma
Není třeba instalace. Na e-mail Vám systém obratem zašle login a heslo.