Projektové financování

Realizujete projekty financované z externích zdrojů jako jsou například projekty financované z dotací nebo veřejného rozpočtu? Při finančním řízení těchto projektů je důležité zajistit správné čerpání a ohlídat jednotlivé položky z jeho rozpočtu.

Právě k zajištění správného financování projektu v Projektově.CZ slouží modul rozpočtu. Ten je také možné využít i pro hlídání financí v běžných projektech a zakázkách. Více o nastavení plánovaného zisku v projektu a variabilních nákladech se dočtete v článku Jak mít ziskové projekty.

Ohlídání investičního rozpočtu projektu

V prvním kroku je nutné vytvořit pro veškeré položky rozpočtu zvlášť úkoly. Pro každou položku, u které je nutné hlídat financování, zakládáme jeden úkol.

Každý z úkolů je položkou v rozpočtu

Rozpočet projektu

Následně se přesuneme do rozpočtu projektu. Modul rozpočtu projektu je dostupný pouze manažerům projektu, jen ti vidí celkový přehled financí v projektu.

Plánovaný příjem a náklady

V levé části je plán. Do položky plánovaný příjem vyplníte objem peněz ze smlouvy. Položku plánovaný zisk můžete v případě projektů financovaných z externích zdrojů přeskočit. Následně dle smluv vyplníte plánované náklady na jednotlivé součásti projektu. Pravá část pak slouží k ohlídání financování projektu. Zde si postupně můžete přidávat jednotlivé faktury od dodavatele a rozpočet Vám ukáže kolik v rozpočtu ještě zbývá.

Rozpočet projektu

Po spuštění - reálné příjmy a náklady

Následně dle reálného průběhu projektu zadáváte jednotlivé příjmy. Zde je možné zvolit datum a doplnit poznámku, například číslo faktury. Stejně tak zadat jednotlivé náklady, faktury od dodavatelů s datem a částkou.

Report vám ve výsledku na první pohled ukáže stav financování projektu. Kolik prostředků jste již čerpali, kolik zbývá k vyčerpání a hlídá náklady na dílčí části projektu.

Pro další použití můžete použitý projekt zkopírovat a plán rozpočtu aktualizovat. Díky kopírování není nutné vše vypisovat znova.

Zdeněk Solnický
Header Projektově
Vyzkoušejte Projektově na 14 dní zdarma
Není třeba instalace. Na e-mail Vám systém obratem zašle login a heslo.