Myšlenková mapa, dokonalý nástroj tvořivého přemýšlení. Pomohla při obnově Manhattanu, Leonardo da Vinci ji povýšil na umělecké dílo

Věděli jste, že myšlenková mapa pomáhala při obnově Manhattanu po 11. září? První myšlenková mapa vznikla už ve 3. století našeho letopočtu, a do dnes se v moderních podobách používá při plánování a řešení různých úkolů. Myšlenkové mapy využívaly největší osobnosti dějin. Pro projektové plánování jsou myšlenkové mapy jedním z nejvšestranějších nástrojů. Ani aplikace Projektově.CZ se bez nich neobejde.

Myšlenková mapa vrátila elektrickou energii na Manhattan po 11. září

Jedním z nejsmutnějších a zároveň největších projektů, kde myšlenkové mapy pomohly vyřešit složitou situaci je obnovení elektrického proudu na Manhattanu po teroristických útocích 11. září.


Tým, který měl řešení situace na starosti, se rozhodl pracovat s aplikacemi myšlenkových map. Vytvořili velkou myšlenkovou mapu na plazové obrazovce, na které se stále aktualizovala data. Obří mapa měla 8 větví, ze kterých vedly odkazy do dokumentů a tabulek se stovkami dalších informací.


Myšlenková mapa pomohla v nastalém chaosu a strachu, který ochromuje racionální myšlení, uspořádat účastníkům myšlenky, vyjasnit souvislosti a zaměřit se na řešení. Myšlenková mapa dokázala jasně zachytit jednotlivé souvislosti situace, spojit je v celek a najít řešení. Použitím myšlenkové mapy předešel tým, pověřený znovuobnovením elektrické energie na Manhattanu mentálnímu chasu.

Elektřina na Manhattanu po 11. září

Se zničením Světového obchodního centra byla zničena i trafostanice pro některé čtvrti Manhattanu. Část města se ocitlo prakticky bez proudu.

Ředitel společnosti Con Edison, která je hlavním dodavatelem služeb pro New York City a poskytuje plyn, elektřinu a dálkové vytápění pro více než 3 milióny zákazníků, řekl: „Znovu to rozsviťte.“

Dokonalá mysl potřebuje dokonalé vyjádření

Tvůrčí mysl mnoha géniů historie se dokázala dokonale vyjádřit nejlépe prostřednictvím myšlenkových map. Myšlenkové mapy graficky zachycují procesy probíhající v mozku, jako jsou paměť kreativita a učení. Při tvorbě myšlenkové mapy, mozek využije maximum svých možností.

Za zakladatele myšlenkových map je považován Leonardo da Vinci. Poznámky si tvořil spojením obrazů, slov, textů a vzorců do jednoho díla, které zachycovalo celý jeho pohled na problém.

V sedmdesátých letech anglický autor a výchovný poradce Tony Buzan přejímá myšlenky svých předchůdců a stanovuje základní pravidla, jak by se tyto sítě měly tvořit. A této metodě dává název Myšlenkové mapy.

Potřebujete opravdu komplexní nástroj pro přemýšlení a plánování? Jak co nejlépe využít myšlenkovou mapu

Myšlenkové mapy se dají využít snad skoro na všechno. Jsou považovány za nejlepší pomůcku pro kreativní přemýšlení či plánování.

Myšlenkové mapy jsou graficky zpracované procesy probíhající v mozku. Podporují paměť, kreativitu, učení a veškeré přemýšlení. Ve středu je hlavní objekt naší pozornosti, z něj vyrůstají větve neboli vazby, na hlavní témata, která s ústředním motivem souvisejí. Ty se štěpí na další podtémata, která se mohou opět dále dělit na další vzdálenější související náměty.
Myšlenkové mapy pracují s asociacemi. Zapojují pravou i levou hemisféru a umožňují komplexní využití schopností mozku. Dokáží zachytit celek i podrobnosti celku.

Myšlenková mapa pomůže najít řešení v krizové situaci, stejně jako naplánovat běžný projekt

Myšlenková mapa je neocenitelným pomocníkem při plánování projektů. Při projektovém plánování dává do souvislostí všechny detaily projektu. Podporuje vnímání projektu komplexně, tak aby se na nic nezapomnělo, a zároveň krok za krokem plánuje cestu k cíli.

I v aplikaci Projektově najdete myšlenkové mapy. Jedním kliknutím tak získáte okamžitý přehled o tom, které kroky a úkoly jsou již kompletně hotovy, na kterých se pracuje a které ještě ani nezapočaly.

Magdaléna Sikorová
Header Projektově
Vyzkoušejte Projektově na 14 dní zdarma
Není třeba instalace. Na e-mail Vám systém obratem zašle login a heslo.